Sita i sretna posada je rezultat dobrog planiranja

Planiranje obroka na brodu izuzetno je bitan faktor koji omogućava da članovi posade budu sretni i zadovoljni. Uostalom, iz povijesti znamo da gladna posada vrlo lako može izazvati pobunu na brodu. Međutim, ako su svi članovi posade dobro nahranjeni i zadovoljni, nema govora o sukobima.

Kalorična hrana na brodu

Iako je važno održavati zdravu prehranu, nema ništa loše u povremenom uživanju u kaloričnijoj hrani. Jedrenje pod suncem—ili po jakom vjetru i kiši—može biti iscrpljujuće, a vaša posada će cijeniti obroke koji su i hranjivi i utješni.

Vrijeme obroka neka postane doživljaj

Neizmjerno je važno kako prezentirate i servirate hranu. Vrijeme obroka bi trebalo biti nešto čemu se posada veseli, stoga je odgovornost domaćina/domaćice velika. Posebno se to odnosi na način prezentacije. Kreativna prezentacija i najneuglednija jela može učiniti privlačnijima. Osim toga, ako imate gust raspored plovidbe i nema vremena za dopunu namirnica, bit će dana kada ćete morati poslužiti hranu koja nije najsvježija - u takvim situacijama sjajna prezentacija može spasiti dan i spriječiti bacanje hrane.

Doručak: Započnite dan na brodu kako treba

U danima naporne plovidbe počnite s kavom ili čajem i voćem poput banana ili šljiva, te s kolačićima od cjelovitih žitarica. A onda kada se svi probude, nastavite u talijanskom stilu. Predlažemo brz i popularan doručak - piadinu. 

Da biste napravili ovu kreaciju, trebat će vam samo nekoliko jednostavnih sastojaka. Mozzarella, rajčica, (po želji pršut), kruh za tortilje

Par misli o jajima

Na temelju dugogodišnjeg iskustva preporučujemo izbjegavanje jaja na brodu, osobito ljeti. Jaja se lako mogu razbiti brodskom hladnjaku, što zbog pokreta što zbog nepažnje te izazvati nered i plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Neugodan miris i izuzetno teško čišćenje nakon takvih situacija su posebno teška gnjavaža, osobito kada se suđe pere ručno ili u moru i u mlakoj vodi. Čak i najmanji ostaci jaja mogu uništiti vaše brodske jastuke i presvlake, i zbog tog mirisa teško će ih biti vratiti u stanje svježine i čistoće.

Vaš brod: Najbolji restoran

Tijekom godina otkrili smo da se čak ni najbolji restoran ne može usporediti s večerom na palubi vašeg broda s odabranom posadom. Ljetna sezona često znači prepune restorane, zahtjevno sidrenje i preskupe račune za prelošu uslugu. Pa zašto onda ne biste uživali u dodatnom naporu pripremanja obroka u vlastitom kokpitu? Dugoročno se to itekako isplati.

Barem znate što je na jelovniku, koliko košta i da je hrana koju poslužujete svježa. Osim toga, nema čekanja na stol!

Meso ili riba

Ako žudite za životinjskim proteinima, meso je često bolja opcija od ribe tijekom plovidbe. Osim ako sami ne ulovite ribu ili je ne kupite izravno od lokalnog ribara, sigurnije je držati se mesa. Priprema ribe u maloj brodskoj kuhinji može biti dugotrajna, a uvijek postoji rizik od trovanja hranom ili neugodnih mirisa koji se zadržavaju u hladnjaku. Meso je na brodu lakše pripremiti, a i posade često iscrpljene od dnevnih aktivnosti zbog prevelike gladi preferiraju hranu koja se „brže“ jede.

Nekad je najlakši način za podizanje morala posade i atmosfere upravo hrana, stoga... Uživajte u obrocima na palubi!

Pogledajte naš video s nekim od namirnica i pića koje ovdje spominjemo. 

Sita i sretna posada je rezultat dobrog planiranja

Piadina - idealan brodski doručak ili užina 

Sastojci:

  • 1 okrugli kruh za tortilje
  • 1/4 šalice ribanog mozzarella sira
  • 1 svježa rajčica, tanko narezana
  • Nekoliko listova svježeg bosiljka
  • 2-3 kriške pršuta (po želji)
  • Maslinovo ulje

Upute:

Spravite roladu: Položite tortilju na čistu površinu. Ravnomjerno pospite naribani mozzarella sir po tortilji. Ploške rajčice rasporedite po siru. Dodajte listove svježeg bosiljka i na to poslažite ploške pršuta. Zarolajte: Pažljivo čvrsto smotajte tortilju, uvlačeći strane dok rolate kako biste učvrstili nadjev. Zagrijte tavu: Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri. Nakapajte malo maslinovog ulja u tavu, ravnomjerno ga rasporedite. Zapecite: Zarolanu tortilju položite na tavu. Pržite oko 2-3 minute sa svake strane, često ga okrećući da ne zagori. Kuhajte dok tortilja lagano ne porumeni i dok se sir ne otopi. Kako poslužiti: Izvadite iz tave i ostavite da se ohladi minutu. Po želji ga prerežite na pola i uživajte u slanom doručku ili laganoj užini.

Sita i sretna posada je rezultat dobrog planiranja

Poslijepodnevni koktel u kokpitu se ne preskače

Iako promicanje pijenja alkohola tijekom možda nije idealno, budimo realni - većina izleta brodom ipak ne prolazi bez alkohola. Ono što je važno jest umjerenost. Planirani koktela u određeno vrijeme svaki dan može održavati ritam posade, bez da se razvije u neobuzdanu pijanku. Najavite vrijeme koktela posadi (ne prije 17 sati) i ponudite izbor od dva koktela - jedan alkoholni i jedan bez alkohola - te pivo, kao treći izbor. Za alkoholne koktele razmislite o nečem laganom i osvježavajućem, poput Lynchburg limunade ili aperitiva na bazi Camparija. Za bezalkoholnu opciju odličan je izbor špric mineralne vode s limunom i komadićima jabuke. Ne zaboravite poslužiti orašaste plodove i voće i vidjet ćete da će se običajni koktel sat pretvoriti u omiljenu tradiciju. Ova praksa ne samo da obuzdava glad prije večere, već također pruža savršeno okruženje za živahne razgovore u kokpitu.

 
 

Video gallery

How to Keep Your Crew Well Fed and Happy on a Boat Trip